Wat ook Japans is, is de kraanvogel. Vaak gebruikt als een krachtig symbool.
De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden, maar in werkelijkheid is dit meestal 30 tot 40 jaar. Ook staat deze vogel symbool voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven. De Japanse kraanvogel wordt al genoemd in de oude verhalen, maar was rond het einde van de 19e eeuw praktisch uitgestorven in Japan. In 1924 ontdekte men een aantal vogels en door bescherming van o.a. de lokale bevolking is het aantal weer toegenomen. Op dit moment leven er (in oostelijk Hokkaido) 600 – 700 kraanvogels.
In Japan was de kraanvogel tijdens de dynastie van de Shoguns een beschermd en heilig dier. Bij de uitvinding van origami rond 1700 ontstond zelfs de legende dat de wens werkelijkheid wordt van wie duizend kraanvogels vouwt.
Een nieuwe dimensie kreeg de kraanvogel door het aangrijpende verhaal van Sadako Sasaki. Zij werd als peuter slachtoffer van de radioactieve straling van de kernbom op Hiroshima, 6 augustus 1945. Ze groeide op tot een jonge atlete, maar op haar elfde ontwikkelde ze leukemie, de ‘bomziekte’. Begin augustus 1955 was ze zwaar ziek en naar aanleiding van een oude Japanse legende die haar beste vriendin Chizuko haar vertelde, nam ze zich voor duizend kraanvogels te vouwen, met de wens weer te kunnen lopen.
Sadako raakte echter niet verder dan 644, ze stierf op 25 oktober 1955, twaalf jaar oud. Haar vrienden vouwden na haar dood de andere kraanvogels en uiteindelijk werd in het Vredespark in Hiroshima in 1958 een beeldhouwwerk voor haar nagedachtenis opgericht. Sindsdien zijn de ‘duizend geplooide kraanvogels’ een universeel symbool van de vredeswens geworden. Sadako werd de heldin van vele Japanse schoolmeisjes.
Haar verhaal wordt in sommige Japanse scholen verteld bij de jaarlijkse herdenking van de kernbom op Hiroshima en in heel Japan wordt ter ere van Sadako 6 augustus als vredesdag gevierd.
Maar buiten de kraan vogel zijn ook nog de volgen producten ontwikkeld:
- Bureaustandaard ‘Antipsychotica & receptorprofielen’
- Wikkel boek voor het “Het beweeglijke Brein” van Prof. Dr. Anton Loonen
- Flyer Brein
- Responskaart