En dan is het jouw kind dat alles overstijgt

Creation is a gift

En dan is het jouw kind dat alles overstijgt

Dit verhaal zullen sommige mensen niet kunnen lezen. Het is niet zomaar een verhaal van een ambulancechauffeuse die veel meemaakt. Het is vooral een moeder die hier schrijft over de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon, die op 19-jarige leeftijd dodelijk verongelukt. Dat zij met haar ambulance naar dat ongeluk wordt toegestuurd, is niet te bevatten, maar waargebeurd. En hoe zij deze extreme ervaring toch weet om te buigen naar iets positiefs, is bijna onbeschrijfelijk. Bijna, want het is Annemiek gelukt het in alle eerlijkheid op te schrijven. Hoe zij worstelde als hulpverlener, als werknemer, als ‘ex’ en als moeder. Door ook de verhalen van andere betrokken hulpverleners op te nemen, krijg je als lezer een blik op de binnen- en de buitenkant van deze bijzondere vrouw, die, door dit krankzinnig toeval, in een zwart gat belandde. Tijdens de reintegratie krijgt ze nog een klap te verwerken, haar leven komt weer in een rollercoaster terecht. Haar exman, vader van haar zoon, komt op dezelfde manier om het leven. Lukt het haar om met steun van haar omgeving en door het volgen van therapie, terug te keren op de haar zo geliefde ambulance? Zal ze erin slagen om voor haar jongste zoon een liefdevolle moeder te zijn en te blijven? 
 

Auteur: Annemiek Valent | Gebonden | Geïllustreerd (kleur) | 192 pagina’s | Formaat: 130 x 210 mm | € 19,95 |  En dan is het jouw kind |  ISBN 978 90 77322 772 |  Nur 320

Ook op de ambulance was het een compleet ander jaar 

AmbulancemedewerkersEen Covidrit, inclusief pak aantrekken en grondig schoonmaken, wordt routine. De verpleegkundigen van Ambulance Amsterdam missen inmiddels zelfs de toeristen. En: mensen vinden het nog steeds eng om te bellen, denken ze. „Ik weet zeker dat er heel veel mensen dood in hun woning liggen.”


De zoon van Annemiek Valent, Gian, zou deze week 25 jaar oud zijn geworden. Hij overleed in 2015 tijdens een auto-ongeluk. Annemiek kwam daar zelf als ambulancemedewerker ter plaatse.


In de serie Zonder jou vertellen mensen over het verlies van een geliefde of familielid. Hoe voelt diepe rouw? Wat geeft hen troost? Deze week vertelt hulpverlener Annemiek over een nachtdienst die ze nooit meer zal vergeten. Ze werd opgeroepen bij een dodelijk ongeluk, en haar eigen zoon bleek het slachtoffer te zijn.


Tijdens een nachtdienst wordt ambulancemedewerker Annemiek Valent opgeroepen om naar een dodelijk ongeval te gaan. Annemiek herkent al snel de auto die tegen een boom is gereden. In de auto blijkt haar 19-jarige zoon Gian te zitten. Over deze onwerkelijke gebeurtenis heeft Annemiek een boek geschreven: ‘En dan is het jouw kind dat alles overstijgt’. Pim Sedee spreekt in Praat Mee Annemiek over deze traumatische ervaring.

Het was rustig die nacht in 2015. Na een aantal ritjes zat Annemiek Valent met haar collega’s op de post even lekker met de ogen dicht toen de volgende melding binnenkwam: auto tegen boom, staat in brand, slachtoffer onbekend. Ter plaatse herkende Annemiek de auto van haar ex-man. Dat de verongelukte bestuurder haar oudste zoon Gian was, hoorde ze niet veel later. “Maar Gian had helemaal geen rijbewijs.”


En dan sta je als ambulancechauffeur bij het dodelijke ongeluk van je zoon.


Annemiek Valent had op 21 november 2015 nachtdienst en zat op de ambulancepost “te suffen” toen er een 112-melding binnenkwam. Er was maar weinig bekend, behalve dat het ging om iemand die met een auto tegen een boom aan was gereden. Toen ze aankwam bij het ongeluk herkende ze de auto. “Ik wist meteen dat het niet goed was”, vertelt ze in De Nieuws BV.


Hulpverlener Annemiek reed naar dodelijk ongeluk – haar zoon bleek het slachtoffer


Ambulance-moeder Annemiek schrijft verbijsterend hartsdrama van zich af


Ambulance-moeder Annemiek schrijft verbijsterend hartsdrama van zich af


Toen ik bij auto aankwam, wist ik meteen dat het helemaal foute boel was. Ik ben niet gaan kijken, maar heb meteen uitgesproken dat het de auto van mijn ex-man was.’ Annemiek belt ter plaatse haar ex-man, maar hij neemt de telefoon op. Daardoor weet ze dat hij niet in die auto zat. Pas later dringt het tot haar door dat het om haar eigen zoon Gian gaat. ‘Hoe dat voelt? Het is letterlijke hartpijn, het voelt echt als een gebroken hart.’ 


Annemiek trof eigen zoon bij dodelijk ongeluk

Op 21 november 2015, midden in de nacht, rijdt ambulance-chauffeur Annemiek naar een 112-melding. Iemand is met een auto tegen een boom gereden en de auto staat in brand. De inzittende blijkt haar 19-jarige zoon te zijn, hij is ter plekke overleden. Nu, 5 jaar later, werkt Annemiek aan een boek over deze traumatische ervaring.